За връзката с децата ни чрез четене

Четенето на книги е важно и необходимо занимание за деца от всякаква възраст. Как обаче да направим така, че да заздравим връзката с децата си посредством четенето?

Опитайте се да превърнете четенето на детето – независимо от неговата възраст, в ежедневен ритуал. Дали това ще е преди следобедния сън, или преди лягане вечер – вие ще изберете сами. А защо не и в двете ситуации? Когато са малки, децата се ориентират в познатия текст по картинките и така ритуалът за тях се превръща в нещо наистина познато. Те дори запомнят текста на всяка страница и е възможно да ви поправят, ако се опитате да прескочите ред.

Помагам ли на детето да започне да чете по този начин?

Да, безспорно. След време дори малкото, все още невръстно дете ще започне да ви пита коя е тази буквичка, как буквичките се нанизват и свързват в срички и изречения. Любовта книгите се създава като светоусещане. Нека не бъде досадно и задължително занимание, лишено от емоция и сантимент. По-скоро превърнете четенето в споделена и обичана, в същото време очаквана част от ежедневието. Това със сигурност ще спомогне укрепването на близостта с вашето дете. То ще търси любимата си книжка в ръцете на любимия си човек – родител, баба или дядо, близък роднина, по-голям брат или сестра. А най-важната част от взаимоотношенията ни с децата е връзката с тях. Силната привързаност и доверието създават уверени, щастливи и окрилени деца.

Защо е важно да четем и на по-големите деца?

По-големите деца обичат да слушат, когато четем на по-малките. Безспорно проверен факт в редица ситуации.

Когато четете на по-малкото дете или по-малките деца, нека в стаята присъства и по-голямото. По необходимост това понякога се случва заради споделянето на обща детска стая. Така или иначе, приобщете и по-голямото дете към този ритуал. Много бързо ще видите как по-голямото дете също се наслаждава на равномерния ви и топъл глас, който носи усещането за семеен уют, съпричастност, ласка и родителско внимание.

Обръщат ли внимание децата на оформлението на книгата?

Със сигурност. Хубавите илюстрации правят впечатление и на най-малките деца. Те имат любими книжки, които много често избират именно по картинките в тях. Детската книга е произведение на изкуството и тук е мястото да обърнем внимание и да благодарим на всички, съпричастни в нейното създаване, оформление и подготовка.

И ето така, неусетно, стъпка по стъпка ще възпитате и отгледате читател. Дете, а по-късно и възрастен с усет и любов към хубавата книга. А каква по-добре изпълнена мисия от това да възпитаме у детето си любов към четенето, впоследствие към ученето и науката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *