Международен ден на детската книга

2 април Международен ден на детската книга

2-ри април е Международен ден на детската книга

Международният ден на детската книга се отбелязва всяка година на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен – 2-ри април. Празникът се почита в цял свят. Целта е насърчаване на четенето при децата още от най-ранна възраст.

С множество инициативи книгоиздатели, автори, библиотекари, учители, родители провокират въображението и стимулират четенето при децата.

На 2-ри април в България започва и Походът на книгите – инициатива на Асоциация “Българска книга”. Целта на кампанията, която продължава до 23-и април, е да се стимулира четенето при децата. Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата.

Подарете на детето си книга! Подарете му празник!

Изберете от нашия каталог с детски книги ТУК.

С това послание всички ние, книгоиздателите в България, призоваваме родителите и децата да се включат в кампанията. Една книга като подарък – едно запалено дете читател.

Празникът се чества вече повече от 50 години. Датата е избрана ненапразно – рожденият ден на един от най-любимите на децата приказни разказвачи, Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година от неправителствената организация Международен съвет за детската книга – International Board on Books for Young People (IBBY) определят страна домакин за отбелязване на празника. Тази година страна домакин е Латвия. Мотото на празника е на латвийската поетеса Инес Зандере – “Малкото е голямо в книгите”.

Честит празник на всички малки и големи любители на книгата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *