Картографска работилница с “Картографите”

картографска работилница за Картографите

Картографска работилница и интересна лекция за работата на картографите бяха акцент в представянето на детския роман “Картографите” от британската актриса и писател Тамзин Мърчант. Събитието събра десетки почитатели на фентъзи жанра и хубавите детски книги. Написан с удивително въображение и представящ ни един обвит в тайни и мистерии Лондон, романът е продължение на успешния дебют “Шапкарите”

въведение от издателя на Картографите
  
Кордилия Хатмейкър, наследник на фамилията Шапкари, открива скрита карта в телескопа на баща си – Просперо Хатмейкър, който е изчезнал в морето. Тя е убедена, че баща ѝ не е изгубен и е някъде там… Това, с което Кордилия не очаква да се сблъска в търсенето си, е да попадне на тайното общество на Картографите. Както и да научи, че магията е навсякъде около нас – само ако знаеш къде да гледаш…
И така… Кои са Картографите? Никой не е чувал за тайното им общество, но по какъв начин те са свързани с поредната доза неразбории в Лондон? Както и с изчезването на капитан Просперо Хатмейкър? Отговорите се крият ТУК.

В началото на представянето авторката на книгите Тамзин Мърчант отправи специално видео обръщение към българските си читатели. В него тя разказа как е измислила света на Шапкарите и своята малка героиня Кордилия Хатмейкър. Тя призова своите читатели да не спират да вярват в магията. Откъсът от романа, който бе прочетен по време на представянето, повдигна завесата към търсенето на Кордилия из Лондон. Тя намира карта в телескопа на баща си, но без указания и с едно единствено наименования – Темза.

За да усетят какво е да си картограф и как се правят карти, гостите имаха възможност да изслушат лекция от един истински картограф. Всички присъстващи бяха посветени в занаята на картографите от специалния ни гост – доц. Евгения Сарафова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. В специално подготвена за събитието презентация доц. Сарафова направи обзор на създаването на карти от Древността до днес. Тя увлече децата в интересна дискусия за това как правим карти днес и как са били изработвани преди.

В последната част от представянето децата се включиха в картографска работилница. Те имаха възможност да изработят собствени карти на съзвездията според зодиакалния им знак. Деца от всички възрасти се включиха в предизвикателството и с любознателност и внимание изработиха своите карти.

           

 

Накрая бяха посветени в тайните на обществото на Картографите и всяко дете получи грамота за специални заслуги. Също така имаха възможност да се снимат и със специално изготвената за Световния ден на шапките – 15 януари, рамка за снимки.

СНИМКИ ОТ КАРТОГРАФСКАТА РАБОТИЛНИЦА И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА “КАРТОГРАФИТЕ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *