Майстори шапкари отбелязаха Световния ден на шапките

Световен ден на шапките и представяне на Шапкарите

Сръчни майстори шапкари отбелязаха Световния ден на шапките. На 15-и януари, в Bulgaria Mall бе представен детският роман „Шапкарите“ на британската актриса Тамзин Мърчант (изд. Noble Star Books).

Световен ден на шапките

В неделния ден на 15-и януари актрисите Вероника Петрова и Росица Казакова се превъплътиха във вълшебни шапкари. Те представиха пред децата в Bulgaria Mall етюд по най-новия детски роман на книжния пазар – „Шапкарите“. Зрителите в атриума на търговския център проследиха в захлас как от сцената им бе поднесен истински празник на шапките. Подобно на главната героиня в романа – Кордилия Хатмейкър, която тепърва усвоява занаята на шапкарството, децата научиха как да вплитат магия в шапките. Впоследствие за да могат да посрещат по-лесно изпитанията, как да използват определени съставки, за да допринесат за концентрация, смелост, благополучие, защо не и любов и умения за справяне с трудностите.

Вероника Петрова и Росица Казакова представят Шапкарите
Вероника Петрова и Росица Казакова представят “Шапкарите”

След това всички желаещи имаха възможност да сътворят своя собствена магия върху шапка. Това се случи с помощта на стикери с пера, скъпоценни камъни, цветя и панделки. И макар да не разполагаха със съставките, които Шапкарите от едноименния детски роман използват – Чуруликаща панделка, Пеещ сапфир, Самохвалкови копчета, Успокояващ филц, Перо от бял гълъб, Бъбрива лилия, те сътвориха истински карнавал на цветните и магически шапки. Докато изчакват своите специални грамоти за майстори шапкари, те имаха възможност да се снимат в специално предоставена за целта рамка. За фотосесията бяха предоставени различни видове шапки – сомбреро, шапка с цветя, каубойска шапка, бомбе и много други.

Деца изработиха шапки на премиерата на "Шапкарите"
Деца изработиха шапки на премиерата на “Шапкарите”

„Прекрасно беше! Децата са супер щастливи и обясняват вече половин час какви шапки са измайсторили.“, сподели една от майките, присъствали на празника заедно с децата си.

Усмивките по лицата на малките шапкари бяха неизменни, а емоцията от гордото представяне на техните шапки бе запечатана в прекрасни снимки. Всеки един от тях имаше възможност да представи каква точно магия е предал на своята шапка посредством съставките, които е използвал. Накрая сръчните шапкари получиха и значка с Шапкарите, която гордо окачиха на своите ревери. За да ознаменуват посвещението си в занаята на магическото шапкарство.

Всички деца получиха грамоти за майстор шапкар
Всички деца получиха грамоти за майстор шапкар

За преводача

Романът за деца „Шапкарите“ излиза на български в началото на 2023 г. с прекрасния превод на Боряна Даракчиева, носител на награда за превод на Съюза на преводачите в България през 2018 г. и номинирана за награда за превод „Кръстан Дянков“ през 2019 г. Неин е приносът българските читатели да се докоснат до майсторското слово на Ан Райс, Емили Бронте, Едгар Алън По, Артър Конан Дойл, Сол Белоу, Тони Морисън, Антон Павлович Чехов, Алексей Салников, Насим Никълъс Талеб.

За романа и автора

“Шапкарите” е дебютната книга на британската актриса Тамзин Мърчант, известна с ролята си на Джорджиана Дарси в „Гордост и предразсъдъци“. Тя разказва за семейството на потомствените занаятчии Шапкари и техните съперници – Ръкавичари, Шивачи, Часовникари и Обущари. Фамилиите враждуват от десетилетия. За да предотвратят война между Англия и Франция, трябва да се обединят и създадат Одежди на мира. Някой обаче се опитва да им попречи и да използва магията на Занаятчиите за користни цели. Междувременно най-малката от семейството на Шапкарите – Кордилия Хатмейкър, трябва да осуети коварните планове. В същото време тя трябва да намери своя баща – Просперо Хатмейкър, който е изгубен в морето.

История за кураж, приятелство, приключение и много магия – „Шапкарите“ ще плени всеки читател. А със сигурност присъстващите на представянето на романа в Bulgaria Mall на Световния ден на шапките бяха очаровани от магията на шапкарството.

Всички снимки от събитието може да разгледате тук:

АЛБУМ от СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ШАПКИТЕ 15 ЯНУАРИ и ПРЕДСТАВЯНЕ НА “ШАПКАРИТЕ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *